Hoofdluis

LOT

Het luizenopsporingsteam (LOT) is sinds de start van het schooljaar in actie om de aanwezigheid van hoofdluis te bestrijden. Door de regelmatige controles die door het LOT worden uitgevoerd, lijkt het erop dat we deze vervelende parasiet onder controle hebben. Bij de laatstgehouden controle zijn er alleen nog, vermoedelijk, dode neten gevonden. Het bestrijden van hoofdluis is lastig en alleen maar mogelijk als er intensief aan het bestrijden van deze parasiet wordt gewerkt. Volgens het bij ons op school geldend protocol worden de ouders/verzorgers, van de leerlingen waarbij hoofdluis en/of neten worden gevonden, telefonisch door de directeur of het aanspreekpunt bij diens afwezigheid geïnformeerd.

In deze nieuwsbrief enkele raadgevingen.

Wat is hoofdluis

Hoofdluizen zijn parasitaire insecten die voeden met menselijk bloed. Het zijn kleine, grijsbruine beestjes van ongeveer 3 mm groot. Hun eitjes heten neten en zijn te herkennen als witte puntjes die vastzitten aan de haren.Hoofdluizen halen het bloed uit de hoofdhuid door hier een gaatje in te prikken. Gemiddeld 'drinkt' een luis 3 tot 6 keer per dag. Als de luizen het bloed niet meer kunnen opzuigen sterven ze. De belangrijkste aanwijzing voor hoofdluis is: jeuk op de hoofdhuid. Onthoud:

  1. Luizen nestelen zich het liefst op schone hoofden en gewassen haren.

  2. Luizen zijn zeer besmettelijk en ze vermenigvuldigen zich ook zeer snel.

  3. Luizen gaan nooit vanzelf over!

  4. Hoofdluis, hoe kom je er af?

Het is vervelend als u tot de ontdekking komt dat uw kind hoofdluis heeft. Er zijn twee behandelmethodes die geadviseerd worden als u luizen constateert.

Nat kammen

Bij de eerste behandelmethode wordt geen gebruik gemaakt van een antiluizenshampoo of -lotion, maar dient u het haar nat te maken met water en het haar goed te kammen met een metalen netenkam om de luizen en neten uit het haar te kammen. De eitjes van de luis (neten) zitten echter vast met een lijmbandje aan het haar, waardoor deze, ook met een netenkam, lastig te verwijderen zijn. Niet verwijderde neten vormen een bron van her besmetting, het is dus belangrijk deze goed te verwijderen. Het gebruik van lotion en daarna met crèmespoeling zorgt ervoor dat het lijmbandje gemakkelijker loslaat, waardoor de neten makkelijker uitgekamd kunnen worden. Crèmespoeling zorgt er niet voor dat het lijmbandje loslaat, maar zorgt er alleen voor dat het haar gemakkelijker door te kammen wordt. Niet het alleen degene bij wie hoofdluis geconstateerd is moet dagelijks grondig gekamd worden. Ook de overige gezinsleden en omgeving moeten 14 dagen lang goed gecontroleerd worden op de aanwezigheid van hoofdluis.

Behandelen met een antiluizen product.

Lukt het u niet om bovenstaand advies nauwgezet te volgen, dan wordt geadviseerd de kambehandeling te combineren met een product dat hoofdluis bestrijdt. Met deze middelen, die bij de drogist verkrijgbaar zijn, worden luizen snel en effectief gedood. Laat u goed informeren over welk middel u gebruikt. Er is aangetoond dat hoofdluis tegen een aantal middelen resistent is geworden. Bij de bijsluiter staat vermeld hoe u het product het meest effectief kunt gebruiken.

Nog even alles op een rijtje en adviezen,

  1. Iedere dag met een netenkam het haar uitkammen.

  2. Op de dag van ontdekking alle kleding en beddengoed uitwassen.

  3. Wassen met een crèmespoeling die de lijm oplost waarmee de luis de neten aan het haar vastplakt.

  4. Haren wassen met antiluizen product (de 1e keer en na een week wederom om de opnieuw uitgekomen neten te doden) Dit middel kan niet te vaak gebruikt worden omdat de luizen hier resistent tegen kunnen worden.

Wanneer is het verstandig om met hoofdluizen naar de huisarts te gaan? Indien de hoofdluis voorkomt bij:

kinderen jonger dan zes maanden,zwangere vrouwenvrouwen die borstvoeding gevenen als de huid op verschillende plaatsen kapot is gekrabd

Voorkomen

Hoofdluis kan je krijgen door lichamelijk contact,  contact met kleding, beddengoed en speelgoed. Dit betekent dat hoofdluis goed is te voorkomen.

Elk lichamelijk contact vermijden met iemand die hoofdluis heeft het gebruik van luizennetjes op scholen;

waar kinderen hun jassen in kunnen hangenregelmatig wassen van kinderverkleedklerenwissel nooit kleren uitgebruik nooit elkaars kam of borstel

Note:http://www.rivm.nl/Bibliotheek/Algemeen_Actueel/Nieuwsberichten/2011/Hoofdluisrichtlijn_aangepast

RIVM komt met belangrijke aanpassingen in de richtlijn hoofdluis. Belangrijkste wijziging. Maatregelen zoals het wassen van beddengoed, knuffels, jassen en het stofzuigen van de auto zijn niet meer nodig. Dat scheelt heel veel tijd, geld en stress bij ouders van kinderen met hoofdluis!

Maatregelen in omgeving niet meer nodig

In de nieuwe richtlijn wordt de nadruk gelegd op het kammen eventueel in combinatie met een behandeling van het haar met een antihoofdluismiddel. Maatregelen zoals het wassen van beddengoed, knuffels, jassen en het stofzuigen van de auto zijn niet meer nodig. Er is onvoldoende bewijs voor het effect van dergelijke omgevingsmaatregelen. Luizen worden hoofdzakelijk via haar-haarcontact overgebracht, er zijn weinig aanwijzingen voor verspreiding via de omgeving. Ook het effect van een luizencape op de verspreiding van hoofdluis is niet wetenschappelijk aangetoond. Dit is de reden waarom wij luizencapes niet aanraden. Met deze aanpassing sluit het Nederlandse advies aan op de internationale bestrijdingsadviezen.  De LCI-richtlijn is ook aangepast.

Nieuwe antihoofdluismiddelen

Daarnaast zijn er sinds enige tijd in Nederland nieuwe antihoofdluismiddelen beschikbaar met als werkzaam bestanddeel dimeticon (een silicoonachtige stof). Dimeticon heeft een fysische werking: bij een behandeling kapselt het polymeer de luis hermetisch in, waardoor deze door een tekort aan zuurstof sterft. De werkzaamheid is in diverse klinische studies meermalen bewezen. Deze behandeling leidt niet tot resistentie-ontwikkeling.